Skype for Business – mullistus vai ei?

Microsoft julkaisi viime viikolla odotetusti suunnitelmansa viestintäjärjestelmiensä tulevaisuudesta.  Kuluttajille suunnatun Skypen ja organisaatiokäyttöön rakennetun Lyncin ilmoitettiin lähentyvän toisiaan merkittävästi vuoden 2015 ensimmäisen puoliskon aikana.

Tämä Microsoftin ilmoitus on synnyttänyt hämmennystä asiakaskunnassamme ja tuottanut meille useita kysymyksiä asiaan liittyen. Mitä on tapahtumassa? Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Kannattaako Lynciä enää kouluttaa, kun uusi ohjelmisto viestintään on tulossa? Lopetetaanko Lync? Tämä kirjoitus vastaa lyhyesti näihin kysymyksiin sillä syvyydellä kuin tällä hetkellä julkistettujen tietojen perusteella on mahdollista.

Asiaa voi lähestyä monesta eri näkökulmasta.

Palvelun käyttäjän näkökulmasta käyttöliittymä viestintäpalveluun tulee muuttumaan. Nykyinen Lyncin käyttöliittymä muuttuu enemmän Skypen näköiseksi. Julkistetut näyttökuvat Skype for Business -asiakasohjelmistosta kuitenkin osoittavat, että uudessa käyttöliittymässä on paljon jo Lyncistä tuttuja ominaisuuksia ja look-and-feel:iä. Toisaalta siinä on myös paljon Skypestä tuttuja komponentteja, esim. ikonien graafisessa ulkonäössä. Käyttäjän asiakasohjelmisto siis tulee muuttumaan, mutta paljon tuttuakin jää jäljelle. Kuvia uudesta käyttöliittymästä löydät Skypen tai Officen blogista.

Microsoft on luvannut, että kaikki Lyncin ominaisuudet säilyvät myös Skype for Business-versiossa. Käyttäjän näkökulmasta se minkä olet jo oppinut tai tulet oppimaan Lyncillä ennen uudistusta, tulee olemaan mukana myös Skype for Business -ohjelmistossa – hieman erinäköisen käyttöliittymän kautta tosin.

Teknisesti muutos on selkeä. Lync-palvelimet päivitetään uuteen versioon, uutta rautaa ei tarvita.  Office 365 -käyttäjille muutos tapahtuu automaattisesti Microsoftin toimesta.

Loppukäyttäjän osaamisen näkökulmasta muutos tiivistyy siis käyttöliittymän muuttumiseen. Toiminnot pysyvät ennallaan. Periaate pysyy ennallaan. Jos osaat käyttää hyvin Lync 2013 -asiakasohjelmistoa, on siirtyminen Skype for Business -asiakasohjelmistoon todennäköisesti hyvin selkeää ja suoraviivaista. Version 2010 käyttöliittymästä muutos on suurempi.

Me Salcomissa vastaamme asiakkaidemme esittämään huoleen. Kouluta henkilöstösi huoletta Lyncin käyttöön nyt. Tuotamme video-opetusmateriaalin Lync 2013- ja Skype for Business -asiakasohjelmiston erosta heti, kun uusi tuote vain on käytettävissä. Tämän videon tarjoamme Tuutori -verkko-oppimisalustassamme käyttöösi veloituksetta. Investointisi Lyncin koulutukseen ei taatusti mene hukkaan!

Muistutan vielä siitä, että 90% Lyncin käytöstä on toimintatapojen muutosta, 10% on käyttöliittymän osaamista. Tässä asiassa voi auttaa Humaani migraatio®. Humaani migraatio varmistaa sen, että Lync tai Skype for Business työvälineenä oikeasti muuttaa organisaatiosi tapaa toimia. Mikäli haluat tietää lisää humaanista migraatiosta, lataa luettavaksesi pokkarimme aiheesta. Mielellämme tulemme myös kertomaan lisää!