Olemme toimeenpanijoita!

Viime viikolla käytimme yrityksenä hyvän aikaa siihen, että arvioimme itseämme tiiminä. Arvioinnin tarkoituksena oli yrittää ymmärtää yksilöä ja ryhmää paremmin, tehdä jatkossakin hyvää yhteistyötä sisäisesti ja tuottaa asiakkaille erinomaista tasalaatuista palvelua.

Menetelmä

Voin suositella tiimiarviointia ihan jokaiselle työyhteisölle. Vaikka yrityksen henkilökuntaa tai johtoa ei (jostain syystä) kiinnostaisikaan lopputulos, arvioinnin tekeminen on jo sinänsä antoisaa. Työajallisesti kyse ei ollut isosta investoinnista. Käytimme arvioinnin tekemiseen TSQ-menetelmää, joka pohjautuu R. Meredith Belbin tiimityyliajatteluun. Itse arvioinnin suoritti meidän tapauksessa Psykologitoimisto Crescon ammattimaiset konsultit. Saimme olla taas kerran harvinaisen tyytyväisiä erinomaiseen palveluun yhteyshenkilöltämme. Joskus aikaisemmin historiassa olemme kokeilleet myös DiSC-analyysin tekoa, mutta siitä on jo monta vuotta aikaa. Nyt valitun menetelmän ero DiSC:iin ei ollut hirveän suuri; jotain hyvää ja jotain huonoa on molemmissa.

executorMitä me tästä sitten opimme?

Ainakin päätasolla sen, mitä jo suurin osa meistä varmasti tiesi muutenkin. Olemme vastuuntuntoisia ja ahkeria sekä käytännönläheisiä että realisteja; eli Toimeenpanija -ominaisuudet omaavia tekijöitä.

Jokaisella profiililla on tietysti myös jotain negatiivisia puolia. Niiden tunnistaminen helpottaa päivittäistä keskustelua työkaverin kanssa. Ainakin minulle nämä tämän profiilin niin sanotut ’kielletyt ominaisuudet’ näyttelivät itse asiassa hyvinkin positiivista vaikutusta. Kielletty heikkous -kohdassa mainittiin, että jos asia ei etene, henkilö saattaa ärsyyntyä. En tarkoita tässä yhteydessä, että yrittäisin itse muuttaa omia heikkouksiani paremmiksi. Toteanpa vain, että mielestäni on hyvä, kun tekemisessä on mukana hiukan tunnetta. Näin syntyy valmista.

Miten tästä eteenpäin?

Ehkä se mitä jäin itse arvioinnista kaipaamaan, oli tarkempi ristiriitaisten profiilien käsittely. Miten toimisin paremmin silloin, kun huomaan jonkun toisen edustavan profiilia, jota en ymmärrä? Tällaisen oppiminen on varmasti koko ihmiskunnan suurin fundamentaalinen kysymys, johon jokainen etsii ratkaisua. Jonkinlainen työkalu ristiriitaisiin tilanteisiin olisi siis mukava löytää, liittyvät se sitten työelämään, harrastuksiin, kotiin tai vaikkapa potentiaalisen asiakkaan kohtaamiseen.

Arviointipäivän päätteeksi jokainen osasto teki kolme pientä päätöstä. Niissä tuodaan esille (myönnän, ehkä hiukan insinöörimäisesti) mitä jatkossa pitää tehdä. Esimiehenä sain taas muistutuksen siitä, että itse pitää tehdä vähän vähemmän ja luottaa joukkueelle isompia asioita. Tärkein päivän opetus oli kuitenkin kuuntelu. Päätimme melko yksimielisesti jokaisessa ryhmässä, että kuuntelemme tarkemmin mitä toisella on kerrottavaa.

Päätin siis luvata tämän lopuksi seuraavaa: kerro niin lupaan kuunnella. Lähesty rohkeasti niin sovitaan palaveri.

Erinomaista työviikkoa kaikille yhdessä ja yksittäin!