Matkalla Kiinassa Jokereiden kanssa. Mitä mukana?

Aloitetaan kertomalla, että tämä ei ole perinteinen matkapäiväkirja. Tarkoitus on kertoa kokemuksia mahdollisesti alueelle suuntaaville kumppaneillemme.

Ihan ensimmäisenä suurkiitos Finnairille uudesta erinomaisesta ilmasillasta Aasian suuntaan. Matka Kiinaan, tarkemmin sanottuna Pekingiin kestää suomesta noin 17,5 tuntia. Ainakaan tänne lähteminen ei jää kiinni matkustusmukavuudesta, kaikki sujui tämän osalta erinomaisesti.

Toisekseen on heti alkuun pakko kiittää Jokerit International Project (JIPP) -yhteisöä erinomaisista matkajärjestelyistä. Ilman ammattimaista otetta ensikertalaiselle saattaisi olla hankalaa lähteä omin avuin tutustumaan maahan.

Stereotypiat pois

Monen matkaajan mielikuvat Kiinasta liittyvät epäpuhtaaseen ilmaan ja tuskaisen ruuhkaiseen liikenteeseen.  Omasta mielestäni molemmat stereotypiat voi siirtää tässä vaiheessa roskakoriin. Pekingin ilman laatu oli saapuessa erinomainen ja katselimme kevätaurinkoa pilvettömältä taivaalta (voihan olla, että suomalaiset ilmanpuhdistimien myyjät ovat onnistuneet erinomaisesti ja tästä on kiittäminen omaa kansallista businestamme). Toinen stereotypia on liikenne. Se ei ainakaan Venäjällä vierailujen jälkeen tuntunut yhtään sen pahemmalta kuin missään muussakaan maassa liikkuminen. Juhlatilaisuuteen saapuminen tapahtui määräajassa ilman kummempia ongelmia.

Tietoliikennettä kerrakseen

Pienimuotoisen shokin Kiinassa aiheuttaa sen sijaan tietoliikennekulttuuri, joka ei ole näin ’länkkärinä’ asiaa katsoen kovin vapaata ja avointa. Hotelleista löytyi avuliaasti paperilappuja, joissa oli Whatsapp- ja Facebook-logoja. Vasta kääntöpuolelta löytyi selitteitä mannerkiinan lainsäädännöistä, joiden takia listatuille internet-sivuille vierailu ei ole mahdollista. Toki tähän löytyi teknisiä apuvälineitä, jotka auttoivat ko. haasteissa (PS. Jos tarvitset apua tällaisissa seikoissa, kysy myynnistämme F-Securen Freedome -palvelua).

Tilaisuus ja tapaamiset

Matkan tärkein anti oli tietenkin juhlatilaisuuden lisäksi yritystapaamiset. Juhlatilaisuudesta sen verran, että itse tilat (China Wing) täyttävät varmasti tiukemmatkin kriteerit omaavan ihmisen vaatimukset. Juhlassa pidetyt puheenvuorot olivat vuoroin juhlavan mahtipontisia ja välillä jopa veikeän huvittavia; yksi asianajotoimisto pyysi illan viimeisessä puheenvuorossa nuokkujia kuntoilemaan! Puheenvuoroissa toistui usein teema ja pyyntö ”Kiinassa on erinomaiset businessmahdollisuudet, tulkaa ja tarjotkaa osaamistanne.”

Yritystapaamisissa yksinkertainen perussääntö on se, että hyvä valmistautuminen on puoli kauppaa. Ilman tulkkia paikalle on turha mennä. Kielellisen eron lisäksi ääntämisestä aiheutuva haitta on helppo korjata paikallisella yhteyshenkilöllä. Kun mukana on välittäjä, joka jää toivottavasti myös kumppaniksesi, alkaa tapahtua. Pohjoismaista ammattimaisuutta arvostetaan ja käytännöllisyys on hyvä ostoperuste. (Omalta osaltani mukaan jäi 10 edistettävää asiaa ja prospektimahdollisuutta, joista osaan on jo saatu sovittua myös jatkotapaamiset J.)

Lopputoteuma: Matkailu avartaa

Yhteenvetona sanoisin, että vanha totuus matkailun avartamisesta pitää paikkansa. Asioihin suhtautuu paljon käytännönläheisemmin, kun puhelimessa tai sähköpostissa mainitut nimet saavat kasvot. Businesskulttuuri avautuu hyvin, kun kuulee mitä muuta markkinoilla tapahtuu. Ehdottomasti ajankäytön arvoinen kokemus – suosittelen kaikille!

Tämän keskustelun jälkeen väitän ymmärtäväni Kukon vuotta hiukan paremmin! Ja hei, jos haluat tietää Kukon vuodesta enemmän, pirauttele. Kerron mielelläni.